Välkommen till Modiga Rut Förlag

LENASOFIA_webb
Vi är det lilla barnboksförlaget med stor fantasi, och härlig energi (de flesta dagar :))
Vi skriver böcker, musik och gör föreställningar av våra historier som vi sen spelar runt om i landet, på spelgårdens fina utomhusscen  i Wadköping Örebro
Sivsnackar_webb2eller på Stockholms litteraturmässa, lika roligt överallt!
IMG_9275
bild 5 (17)Med en fot i musikvärlden och den andra i skrivverkstan så kunde det inte bli annat än så här.Vad ska en frilansjournalist och en stackars musiker ta sig till, om inte detta? En sak är säker, att driva bokförlag är det roligaste vi någonsin har gjort.
bild 2 (47)En vacker dag knackade barnboksfiguren Modiga Rut på vår dörr och vi släppte in henne och alla hennes musikinstrument, tokiga djur och äventyr. Det har vi inte ångrat en sekund.
illustrationVi saknade någon som Rut i böckernas värld, en mysig, rolig och äkta figur med glimten i ögat, en räv bakom örat.
Rut räknar pengar_ICC

Vi längtade efter sköna miljöer, roliga karaktärer och historier man kan återvända till oavsett om man är barn eller vuxen.

Så föll det sig att vi började skriva böcker tillsammans, ganska snart blev det också musik,
och det förstår ju alla att böcker + musik= föreställning. Vi har arbetat tillsammans i många olika musikaliska projekt genom åren så steget ut på scenen var inte så stort tyckte vi. Mest bara kul. På vilket annat jobb får man till exempel springa runt i fågelnäbb och kaxa sig? Inte så många vad vi vet (även om det säkert skulle liva upp de flesta sega måndagsmöten).
IMG_4051Att hålla sig till en sak är inte vår starkaste sida, det är alldeles för roligt att röra sig mellan olika kreativa format.
Sofia sätter upp ballonger
Vi ser också tydligt att de olika delarna lyfter  varandra. Barn som ser en musikföreställning blir nyfikna på boken som ligger till grund för föreställningen.
De vill läsa, titta på bilderna ja nu känner de ju redan figurerna och vet precis hur de låter och är. Det är häftigt och inspirerande att se.
pånärahåll
Barn (och vuxna!) som kommer in i bokhandeln och möts av levande musik, skiner upp och vi med.
wadköping2015
På författarbesök i boklådorna tar vi ofta med oss pianot och så blir det högläsning och några låtar på plats.
kumlamarkendåVåra böcker är lokalproducerade och småskaliga med hög kvalité på form och innehåll.
Vi ger ut böcker som vi själva skulle vilja hitta i hyllan och utbrista:
-Titta vad fin! Och vad rolig den verkar! Den tar vi!
IMG_1281Böcker med charmig in-och utsida, med ett personligt uttryck, vackra illustrationer och ett målande språk (ja det är vad vi har hört andra säga, vi ska inte recensera oss själva :). Humorn ska vi inte glömma, den är betydelsefull i våra historier och i livet i övrigt.

DSC_0591
Det är livsviktigt att ha roligt!
bm2Våra böcker hittar du i nätbokhandeln på Adlibris och Bokus, på bibliotek runt om i landet, i några av Ugglans och Akademibokhandelns butiker och på andra trevliga ställen som barn- och presentbutiker.
IMG_6152Vi arbetar tätt tillsammans med  illustratören Malena Stadigs från Arboga. Vi blir fortfarande lika överraskade av alla detaljer och nyanser som Malena får fram i bilderna. Hennes tolkning förstärker sånt vi inte ens visste att vi ville säga men som i efterhand är självklart.
-Jamen naturligtvis har snoken Siv en liten halmhatt på svaj!
Malena Stadigs PressbildAtt busa på scenen, göra roliga röster och spela figurer är en del av vårt jobb. Det som syns. Det är lättsamt och skojigt och så ska det vara.
Modiga Rut_mariebergBakom kulisserna jobbar vi fokuserat med våra böcker, manus, föreställningar, låtar, texter och nya projekt.
IMG_4117

bild 4 (21)

IMG_6334
Ibland får vi ta på oss finkostymen och åka på möten med uppdragsgivare, återförsäljare, illustratörer, samarbetspartners osv.
IMG_9190 det blir PR, sälj, marknadsföring och bokföring, ja allt det där som också ska till.

IMG_5986
och så repar vi en hel del, till våra kontorsgrannars stora glädje (!?) Det är inte alla som får höra två sorkar skrika och gråta på arbetstid, men det är helt naturligt hos oss. I vår nya föreställning Siv snackar blir herr Sork nämligen gruvligt besviken och brister ut i Snyftsången.
IMG_0672Vi tar långa promenader i trakten runt Hörsta gamla skola där vårt kontor ligger. Man tänker så bra på promenader och framtidsstrategierna blir mer lättillgängliga för hjärnan när kroppen är i rörelse.
IMG_0861

Böcker, musik, föreställningar.
Vi älskar det vi gör och vi hoppas att det märks. Vi drivs av glädje och lusten att skapa och inspirera. Vi älskar också choklad, kaffe, och allt som är färgglatt. Ja, det var lite mer om oss :)
bild 1 (58)
Ps.
Hoppas vi ses i höst! Vi åker på turné med föreställningen Siv snackar, i Västmanland, Dalarna, Värmland och Närke i sex veckor. Siv är skogens största skvallerorm och nu
får hon nys om en hemlis…..musikteater från ca 1 år och uppåt.
SIVSNACKAR_Webb Håll utkik här eller på vår Facebook-sida www.facebook.com/modigarutforlag så hittar du snart alla datum och platser. Just det, Siv snackar ska ju bli bok också! Men det tar vi då! Hej hej!

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Författarbesök. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *