Årskrönika 2016

Om vi tyckte att 2015 var ett spännande år för Modiga Rut Förlag så var 2016 om möjligt än mer innehållsrikt och fantastiskt. Vi tar det från start :)

Januari
Början av året, har vi lärt oss, är en tid för tankearbete, kreativ tid. Låta hjärnan bubbla lite lagom liksom. Det är då alla nya frön åker i jorden. Tankar och uppslag ska kastas upp i luften för att landa i nåt som små småningom formerar sig och blir en tydlig idé.
En bok, musik, en föreställning eller något annat.
IMG_6114
IMG_6128Det får och ska vara lite lugnt och vilsamt, och man ska definitivt inte ha krav på stor produktion där i början. Eller på att en massa saker ska hända. Inte alltid det lättaste när man är två otåliga idésprutor som har tusen planer och lika många drömmar, ambitioner och mål. Men! Sitt lugnt i båten bara. Det kommer att ge sig.

IMG_5187 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi började så sakteliga med att dra upp riktlinjerna för bok nummer tre om
Modiga Rut, Modiga Rut och melodifestivalen, men i bakhuvudet surrade
hela tiden en envis liten fluga om ett annat mycket lockande projekt.
Vi slog dövörat till och jobbade på. Sccchhhh!

IMG_5964

I samma veva dundrade det till på Facebook och på webben, vi fick många
nya besök och följare och undrade nyfiket vilka de var? Kul hur som helst.
Superkul! Vi är taggade för året och alla nya projekt, så roligt att många vill
veta mer om det vi gör och hänga med oss på resan.
bild 1 (58)

Februari
Vi skriver vidare på Modiga Rut och melodifestivalen. Det börjar lossna, de första kapitlen sätter sig, och det är nu det blir kul!
bild 2 (53)IMG_5642

Mellan varven vässar vi till inspirationsföreläsningen: Barn hela livet! För i slutet av månaden ska vi till Vingåker med den. Vi berättar vår historia, hur blev det bokförlag och böcker, musik, och föreställningar? Visst fanns det en magisk gnista som satte igång alltihop, jajamensan!
VINGÅKER
Vi blickar bakåt i tiden till 40-50-talet när möjligheterna inte var lika stora att förverkliga sina drömmar, vi gör nedslag i nuet och vi blickar framåt. Vi river av några låtar och så blir det högläsning, för Rut är med oss hela vägen. 80 personer i publiken. Vi är rödkindade, lyckliga och uppfyllda när vi styr bilen från Vingåker och hemåt den där kvällen.
Kreativitet är  ett så starkt och häftigt medel och nåt som alla bär inom sig. Att släppa loss den är inget annat än ren och skär magi. repar2

I februari repar vi också föreställningen Tut tut! Här kommer Modiga Rut, för några dagar senare bär det av mot Vingåker igen, bibblan denna gång och ett gäng sportlovsfirare som ska gå på barnteater :)

Nånstans i den här vevan lägger vi den tredje Modiga Rut-boken åt sidan en stund.
På kort tid har vi skrivit och släppt två böcker i Rut-serien, och vi känner att vi vill låta det
sjunka in lite, inte bara ösa på med samma recept i raketfart. Det behöver mogna och dessutom behöver vi få släppa fram vårt nya charmtroll som dansar runt där inne,
nämligen skogens största skvallerorm: snoken Siv! Mer om det lite senare.

Mars
En vårvintrig kväll i mars kör vi mot Trosa och ett mysigt bed and breakfast som heter Tre små rum. Det är mörkt när vi kommer fram och vi tar en kvällspromenad för att spana in bokhandeln där vi ska signera följande dag. På förmiddagen innan signeringen ska vi också föreläsa på en kvinnofrukost med ca 1oo deltagare.Oj de gör bra reklam här :)
TROSA8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är fredagskväll och trötta men peppade kryper vi upp i varsin säng på
rummet och käkar pizza och sallad framför teven innan vi slocknar.

TROSA6
Lördagen är en fullmatad men underbart rolig dag. Vi skrattar och pratar med deltagarna
på kvinnofrukosten. Vi får oss en hel del tokiga historier till livs vid frukostbordet. Bästa jobbet att möta och lyssna på människor med lång livserfarenhet!

TROSA3

När föreläsningen är över går vi ner till hamnen som ligger inbäddad i dimma.
En lyxig räksallad slinker ner innan vi drar till bokhandeln för att signera våra böcker och snacka med vårpigga Trosa-bor. Hit vill vi tillbaka! Så trevligt folk :)
TROSA

Hemma på kontoret har vi satt full fart med vårt nya projekt, en bokserie samt föreställning för lite mindre barn (3-6 år), den om snoken Siv, skogens största skvallerorm. Tanken har funnits med oss ett bra tag, vi har storyn klar för oss och delar av ett manus i datorn. Nu rinner orden som vatten ner på pappret,vi jobbar med historiens olika delar, putsar och skriver låtar om vartannat.

Just det vi drar en sväng till Österåker och föreläser också, den 15 mars närmare bestämt!
ÖSTERÅKER2

I mars firar vi också att vi nått ett viktigt delmål, det börjar boka på sig i almanackan nu!
Det blir lunchbubbel och choklad på kontoret en helt vanlig onsdag :)
bubbelorosor
April
Nu är det verkligen full fart! Stockholms litteraturmässa arrangeras för första gången och vi ska både ställa ut och delta i scenprogrammet med vår
föreställning. Det kräver sina förberedelser…
ModigaRut_littmässascenprogrammet
Till exempel måste man ju ha tjusiga scenkläder….

klänning

och en energisk inställning till allt som behöver fixas :)

bild 1 (61)Just det! Vi har också bestämt oss för att ordna Vårbaluns tillsammans med två andra kreativa entreprenörer i vår närhet, Annika Gelin (författare, sångerska föreläsare www.annikagelin.se), och Åsa Medin ( sångerska, basist/låtskrivare, kreatör https://medinskan.wordpress.com/). De vackra omgivningarna kring vårt kontor är som gjorda för en vårig marknad med kreativa utställare, scenprogram, fika och mat.
Planering och en sjudundrans massa fix drar igång nu.

IMG_0237Och sen far vi till Stockholm på litteraturmässan. Invigning på kvällen på Kulturhuset ,
IMG_9231

men först har vi klämt in ett intressant möte på konditori Vetekatten. Efter mingel, poesi, invigningstal  och en sen middag på hotellet så stupar vi i säng.

IMG_9223
IMG_9217

IMG_9259

Dag 2 drar mässan igång. Vi snackar  med besökare och förbereder oss för att gå på scen på eftermiddagen.

IMG_9276och vilken scen sen!
IMG_9275Vi får ett fint bemötande av publiken och det går som smort alltihop :) Ett dygn av roligheter. Nu åker vi hem och landar.
IMG_9880
Maj
I början av maj spelar vi musikteatern Tut tut! På stadsbiblioteket i Örebro. Det är en av de första knallheta sommardagarna och det är varmt på scen!

Nerikes Allehanda kommer och hälsar på på kontoret. De vill göra en artikel om oss till helgbilagan Print. Skoj  så klart! Vi pratar på om både det ena och det andra och berättar vår story.

I den här vevan har vi skrivit klart bokmanus och föreställningsmanus till nya boken Siv snackar och nu börjar vi repa och testa rekvisita.
IMG_6309

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är många som tycker det är roligt med barnteater och vi förstår precis :)

IMG_0216IMG_0965

Under den här tiden blir vi också kontaktade av organisationen Folkets hus och parker som undrar om vi möjligen har en barnteaterföreställning som vi vill turnera med i
höst i fyra olika län? Jovars, det har vi naturligtvis :) projektet ska vi sy ihop efter
sommaren! Men nu, vårbaluns!
IMG_9763
Juni
NA-reportaget går i tryck och vi får många peppande tillrop. Det är verkligen fint och vi känner oss så glada för det.
bild 2 (47)
Vi repar vidare på Siv snackar-föreställningen. Den 20 juni gör vi en avstickare till Avesta där vi kör en musikkväll utomhus med sommarsånger och poesi. Nu är sommaren här och juni så vacker att det nästan gör ont.
IMG_0695

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och så blir det  midsommar.

midsommar_NY
Någon vecka efter sill, jordgubbar och hårkransar styr vi kosan mot Wadköping för nu ska vi spela Tut tut! Här kommer Modiga Rut. Vädret är på vår sida minst sagt.
IMG_0836
(Foto: Marita Fors)
IMG_0968

Och så äntligen SEMESTER!Bad i barndomens insjöar, kaffekorgar på klipphäll och bryggor, frukost, lunch och grillmiddag i trädgården. Utflykter till loppisar och auktioner, stoj och lek. Jordgubbar, deckare, vänner på besök, fisketurer, smörstekta abborrar, färgglada tånaglar och brunbrända armar. Tidlösa veckor i sommarlandet som gör så gott. Och samtidigt premiär på ny föreställning direkt efter semestern. Ja det blev några tidiga förmiddagsrep på kontoret innan solen hunnit bli för varm, sen raka spåret till badstranden.

Augusti
Den 2 augusti har Siv snackar premiär i Wadköping. Men först tittar vi in på radion, P4 Örebro och pratar föreställning och bok.
LENASOFIA_webb
Härlig respons från publiken som klev rakt upp på scen.
pånärahåll
Sivsnackar_webb2Sivsnackar_webb

Roligt med premiär och finväder har vi också! Vi är trötta men mycket nöjda.

Den 10 augusti styr vi kosan mot Folkets park i Skoghall  Värmland för att spela Tut Tut! igen. Vi växlar friskt mellan föreställningarna och det går bra. Brr! 10 grader i parken. Det är folktomt till en början men plötsligt säger det bara pang! Och över 100 barn med föräldrar dyker upp och det blir världens drag! I bilen hem försöker vi prata värmländska och dricka kaffe samtidigt, chip å hajk!
IMG_0936
Augusti är lite som nyår, en omstart efter en hektisk vår och en skön sommar. Vi har kick off i dagarna tre. Drar från kontoret med datorer och anteckningsböcker och drar upp riktlinjer för höstens och vårens jobb. Bland palmerna och citronträden på Goda rum är det lätt att tänka stort och fritt. Vi syr också ihop höstens 6-veckors turné med föreställningen Siv snackar, och träffar Folkets hus för kontraktsskrivning. Himla trevligt! Vi är fulla av förväntan.

September
Vi träffar boklådor på båda på hemmaplan och ute i landet för att presentera våra böcker och fylla på i förråden.
IMG_2520
En vacker sensommardag landar Modiga Rut i hyllan på Bysis bok & papper på Hornsgatan i Stockholm. En supermysig och personlig bokhandel,
perfekt för Rut och oss. Vi älskar Stockholm :)

En annan milstolpe denna månad: vi köpte selfiepinne, det går bra nu :)
Och självklart ringer det mitt i filminspelningen och allt…
IMG_2659

Oktober & November
Två månader som känns som en,  för nu är det turné på gång.
Ett maraton av tidiga mörka mornar i bilen, kaffe på en mack någonstans, och
så rigga upp, spela för och möta alla dessa fantastiska barn! Nu kan vi Värmlands vägar på våra fem fingrar. Dalarna, Västmanland och vårt eget Närke har vi också rätt bra koll på :) Sex veckor på turné med Siv snackar, vilken grej!
IMG_2740IMG_2741

sIVTURNE

December
December är en mer lugn månad precis som vi planerat för långt tidigare.
Vi är tillbaka på kontoret. Nu njuter i fulla drag av lite vanligt hederligt administrativt arbete. Omväxling förnöjer, och ja det slinker ner en och annan lussekatt.
Göteborg hör av sig och vill köpa in Modiga Rut, så himla sköj! Götelaborg!

Nu tar arbetet med boken: Siv snackar fart igen. En solig decemberdag kommer vår illustratör Malena Stadigs och besöker oss och med sig har hon världens största godispåse.
Ja det känns så när hon öppnar portföljen med alla originalillustrationerna i. De är så fina att vi tappar andan. Vilken bok detta kommer bli!
IMG_4272
Naturligtvis har året också bjudit på en del filminspelningar och vi kan väl säga så här,
allt ska inte publiceras :) #bloopers

Fridens liljor

Kliv inte i koskiten

Det här inlägget postades i Föreställning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *